Recepty
Veľkonočný baranček
SUROVINY:
- 120 g maslo
- 200 g práškový cukor
- 1 ks vajce
- 4 ks vajce
- 200 ml mlieko
- 300 g polohrubá múka
- 1 cl prášok do pečiva
- 1 PL kakao
- rastlinný tuk
- orechy
- mandle
- hrozienka

čas prípravy: 65 minút
Postup:
Maslo rozotrieme s cukrom,
vanilkovým cukrom a žĺtkami do peny. Potom pridáme teplé mlieko a časť múky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spolu s zostávajúcou múkou a práškom do pečiva zamiešame do cesta. Cesto rozotrieme do formy, ktorú sme vymastili tukom a vysypali múkou. Vložíme do stredne rozohriatej rúry a pečieme asi 30 - 40 minút. Upečeného baránka vyklopíme a pocukrujeme.
Veľkonočný veniec
SUROVINY:
- 500 g polohrubá múka
- 250 ml mlieko
- 2 ks vajce
- 50 g palmarín
- 3 PL kryštálový cukor
- soľ
- 1 ks vanilkový cukor
- citrónová kôra
- droždie
PLNKA:
- 500 g tvaroh
- 1 ks vajce
- 2 PL kryštálový cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- soľ

čas prípravy: 25 minút + pečenie
Postup:
1. Droždie s cukrom rozrobíme vo vlažnom mlieku a necháme vykysnúť. Múku zmiešame s vajíčkom a jedným žĺtkom, pridáme cukor, vanilkový cukor, citr. kôru a kvások. Nakoniec pridáme roztopený Palmarín. Dobre vymiešame cesto, môžeme ho zriediť podľa potreby mliekom a necháme vykysnúť cca 20-30min.
2. Plnka: Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, žĺtkom a štipkou soli. Z bielka ušľaháme sneh, ktorý vmiešame zľahka do tvarohu. Formu vytrieme Palmarínom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na 3 časti. Prvú vyvaľkáme na priemer tortovej formy, vložíme ju do formy a vylejeme naň plnku. Prikryjeme druhou tretinou cesta. Poslednú tretinu opäť rozdelíme na 3 časti a z nich upletieme vrkoč, ktorý uložíme po obvode formy. Pečieme cca 40 minút pri teplote 170 stupňov.