Recepty

Veľkonočný baranček

SUROVINY:

  • 120 g maslo
  • 200 g práškový cukor
  • 1 ks vajce
  • 4 ks vajce
  • 200 ml mlieko
  • 300 g polohrubá múka
  • 1 cl prášok do pečiva
  • 1 PL kakao
  • rastlinný tuk
  • orechy
  • mandle
  • hrozienka
čas prípravy: 65 minút
Postup: 
Maslo rozotrieme s cukrom,
vanilkovým cukrom a žĺtkami do peny. Potom pridáme teplé mlieko a časť múky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spolu s zostávajúcou múkou a práškom do pečiva zamiešame do cesta. Cesto rozotrieme do formy, ktorú sme vymastili tukom a vysypali múkou. Vložíme do stredne rozohriatej rúry a pečieme asi 30 - 40 minút. Upečeného baránka vyklopíme a pocukrujeme.

 

Veľkonočný veniec

 

SUROVINY:

  • 500 g polohrubá múka
  • 250 ml mlieko
  • 2 ks vajce
  • 50 g palmarín
  • 3 PL kryštálový cukor
  • soľ
  • 1 ks vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • droždie
 

PLNKA:

 
  • 500 g tvaroh
  • 1 ks vajce
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • soľ
čas prípravy: 25 minút + pečenie
Postup:
1. Droždie s cukrom rozrobíme vo vlažnom mlieku a necháme vykysnúť. Múku zmiešame s vajíčkom a jedným žĺtkom, pridáme cukor, vanilkový cukor, citr. kôru a kvások. Nakoniec pridáme roztopený Palmarín. Dobre vymiešame cesto, môžeme ho zriediť podľa potreby mliekom a necháme vykysnúť cca 20-30min.
2. Plnka: Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, žĺtkom a štipkou soli. Z bielka ušľaháme sneh, ktorý vmiešame zľahka do tvarohu. Formu vytrieme Palmarínom a vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na 3 časti. Prvú vyvaľkáme na priemer tortovej formy, vložíme ju do formy a vylejeme naň plnku. Prikryjeme druhou tretinou cesta. Poslednú tretinu opäť rozdelíme na 3 časti a z nich upletieme vrkoč, ktorý uložíme po obvode formy. Pečieme cca 40 minút pri teplote 170 stupňov.